Dags att se över mobila routrar för 3G - MLR, EBW-H100, MoRoS eller IMON m.fl.

 
header_3G-Abschaltung_1920x300.jpg

Denna information gäller främst för de kunder som använder någon av hårdvarorna MLR, EBW-H100, MoRoS eller IMON m.fl.


Nu är det hög tid att se över sina mobila routrar! 

Vid millennieskiftet var 3G den ”stora saken” - cirka 20 år senare är tredje generationens mobilkommunikation redo för pension. Sveriges operatörer har redan startat nedrustningen, för att skapa kapacitet för expansion av 4G, och i synnerhet 5G. Internationellt ska både 2G- och 3G-nät stängas av. PTS tillstånd för 3G löper ut 2023. Så under 2022 är de nog klara. Efter detta kommer även 2G nedmonteras, men bara av vissa, Telenor meddelar att de ska ha 2G kvar åt Försvarsmakten. 3G-avstängningen minskar därför anslutningshastigheten till 2G-hastighet, vilket kommer att påverka dina applikationer. I vissa fall kan både 2G och 3G försvinna samtidigt. Du bör därför först kontrollera vilka applikationer du för närvarande har i drift baserade på 3G och vilka datavolymer som överförs. Det finns alternativ baserade på 2G för låga datavolymer, sällsynta överföringar eller låga krav på omedelbar dataöverföring. För tidskritiska applikationer eller funktionella uppgifter vid övervakning, fjärrunderhåll eller fjärrkontroll kan det dock finnas ett akut behov av att förnya din kommunikationshårdvara. Och kom ihåg! Antennen behöver också oftast bytas!

 

Realtidsapplikationer, VPN, fjärrunderhåll och fjärrkontroll 

Så snart applikationer bearbetas grafiskt (fjärråtkomst) används realtidsdata, använder man VPN så skapas overhead genom kryptering. Eller om man har applikationer som fungerar med multimedia (bild, ljud, rörliga bilder) kommer man troligen inte att kunna undvika att byta ut sin router. Ordspråket ”ändra aldrig ett fungerande system” fungerar inte när det gäller 3G-avstängning, de flesta kommer att behöva ny en router. Uppgraderingen erbjuder dock fördelen att moderna routrar inte bara möjliggör lösningar som uppfyller gällande krav utan också öppnar för nya möjligheter! Notera då också att 2G också kommer att släckas lite senare, men redan nu om det går för operatören. Man kan numera även använda 4G till SMS och vanliga samtal, LTE-M.

 

Vad rekommenderar vi? 

Det finns två val. Antingen köper man en ny 4G router som säkert kommer att kunna användas i tjugo år till, eller så köper man en enhet som har 4G men som går att uppgradera till 5G på ett enkelt sätt. Kontakta oss så pratar vi om saken!! 

 

 
 

4G växer, 5G är på väg

5G-mobilkommunikationsstandarden är avsedd att lösa alla utmaningar inom mobil datakommunikation och erbjuda både större bandbredd och kortare ”latency”. Detta banar väg för omfattande kommunikation mellan enheter. Fram till dess kommer emellertid 4G-nätverk också att utvidgas, eftersom de på både kort och medellång sikt kommer att förbli ryggraden i mobilkommunikation. Olika frekvensområden kommer att användas, och i detta avseende är det viktigt för kommersiella mobilkommunikationsanvändare att vara medvetna om de kommande förändringarna. Dessa skiljer sig från land till land, så vi ger en allmän översikt här.

 

Frekvenser som är relevanta för 4G och 5G 

Ur ett globalt perspektiv planeras två stora frekvensområden för 5G: frekvensområden FR1 och FR2, med cirka 40 frekvensområden vardera. FR2 arbetar i mikrovågsintervallet mellan 26 och 39 GHz och är avsett för så kallade ”smarta celler”: små radioområden för stationära eller mycket speciella applikationer med små överföringsradier, till exempel hotspots som trafikkorsningar.

 

Med FR1 varierar de använda frekvenserna och överföringslägena från kontinent till kontinent, och enskilda länder har också specifikationsfrihet. Detta framgår av exemplet från Federal Network Agency i Tyskland, som reserverar frekvenser från 3,7 till 3,8 GHz för så kallade "campusblock". Detta gör det möjligt för stora kommersiella kunder eller universitet, till exempel, att förse en hel plats autonomt med 5G.

 


Therese Dahlgren

Mitt namn är Therese och jag är specialiserad på digital strategi och Squarespace webbdesign för tjänsteföretagare och entreprenörer. Med effektiva designdagar skapas rena professionella hemsidor som är sökoptimerade, funktionella och underlättar både arbete och sälj.

https://www.theresedahlgren.se
Föregående
Föregående

Industriella nätverks-switchar - hög kvalitet och korta leveranstider

Nästa
Nästa

Snygga fiberinstallationer med DIN-monterad ODF